Saturday, March 29, 2014

WINE FOR THE SPRINGTIME


WINE FOR THE SPRINGTIME

Springtime is about enjoying the simple pleasures of life; those things that surround us constantly at this time of year, yet we fail to recognize and appreciate. The sights and sounds of the season are nothing short of a blessing and an affirmation of life and its renewal: milder weather, birds singing, flowers in bloom, kids kicking a soccer ball, and of course, a glass of wine.

Spring is filled with the flavors of green; and with so many things like broccoli, asparagus and cauliflower on the table, the wines have to play along. It’s easy to love “springtime” wines because after thinking hard about the deep, rich wines of winter, one can lighten up on the wines. Naturally, springtime fare, for the most part, calls for white and rosé wines.

One tends to drink more white wine at this time of year; so back to the cellar, temporarily, go the big, hearty reds. The Gigondas, Barolos, and California Zinfandels will reappear in a month or so when the barbecue gets fired up. In the meantime, indulge in Alsace or German dry Rieslings, zesty New Zealand, South Africa and California Sauvignon Blancs or the aromatic Torrontés from Argentina.

This is also an ideal time to try wines you might not be familiar with. Diversity is the spice of life. It’s rather silly to only drink one type of wine just because you’re familiar with it. Imagine eating the same dish every day or reading the same book constantly; life would start to seem very dull, indeed!

Austrian white wines are practically made for spring. Gruner Veltliner, for example, is light, delicate, refreshing, and very food friendly. The classic white wines of Northern Italy are the perfect antidote when breaking the Pinot Grigio habit and curiously enough two favorite Italian wine regions are Gavi and Orvietto. The many interpretations of Chardonnay produced throughout the world are also worth exploring.

Of course, springtime also marks the time of year when rosé wines are released. Few things are more pleasant than a springtime picnic featuring salads, sandwiches and a bottle of Rosé d’Anjou, Tavel, something tasty from Provence or a personal favorite, Malbec rosé.

Don’t forget about lighter reds! Dolcetto and Barbera, both from Piemonte, are terrific Italian reds to serve with lighter fare. Often overlooked, Beaujolais is another really good call this time of year.

For more ideas, I encourage you to visit www.winelistsummit.com, where you will find a great many more selections for all seasons!

Cheers!


VINO PARA LA PRIMAVERA

La primavera se trata de disfrutar los simples placeres de la vida; aquellas cosas que nos rodean constantemente en esta época del año pero que a veces descuidamos o no apreciamos. El panorama y los sonidos de la temporada son realmente una bendición y afirmación de vida y de su renovación: climas más cálidos, el canto de los pájaros, el resplandor de las flores, los niños pateando un balón de fútbol, y por supuesto, una copa de vino.

La primavera está llena de los sabores verdes; y con tantas cosas en la mesa como el brócoli, los espárragos, y la coliflor, los vinos deben de compaginar. Es fácil quedar encantado con los vinos “primaverales” porque después de pensar bastante sobre los intensos, y ricos vinos del invierno, uno puede aligerar los vinos. Naturalmente, la comida primaveral, en su mayor parte, llama los vinos blancos y rosados.

Se tiende a beber más vino blanco durante esta época del año; así que de regreso a la bodega, temporalmente, van los grandes y abundantes rojos. Los Gigondas, Barolos, y el California Zinfandel reaparecerán en un par de meses, cuando se prenda el fuego de los asados. Mientras tanto, disfrute de un Alsace o del seco alemán Riesling, del zesty de Nueva Zelanda, del Sudafricano California Sauvignon Blanc o del aromático Torrontés de Argentina.

Este también es el momento ideal para probar vinos con los cuales usted no esté familiarizado. La diversidad es el sabor de la vida. No tiene sentido beber una sola clase de vino solamente porque es la única que conoce. Imagínese comer el mismo plato todos los días, o leer el mismo libro constantemente; de hecho, la vida empezaría a tornarse realmente aburrida!

Los vinos blancos australianos están prácticamente hechos para la primavera. El Gruner VeltlinerI por ejemplo, es ligero, delicado, refrescante y van con muchas comidas. Los vinos blancos clásicos del Norte de Italia son el antídoto perfecto para romper el hábito del Pinot Grigio y curiosamente dos regiones favoritas del vino italiano son Gavi y Orvietto. La variada interpretación del Chardonnay producida alrededor del mundo también vale la pena ser explorada.

Por supuesto la primavera también marca la época del año cuando los vinos rosados salen al mercado. Hay pocas cosas más placenteras que un picnic primaveral en donde figuren las ensaladas, los sándwiches y una botella de Rosé d’Anjou, Tavel, algo delicioso de Provence, o un favorito personal, Malbec rosé.

No descuiden a los rojos ligeros! Dolcetto y Barbera, ambos de Piemonte, son unos estupendos vinos rojos que se sirven con comida ligera. Olvidado frecuentemente, el Beaujolais, una muy buena opción para esta época del año.

Para más ideas, les aconsejo visitar www.winelistsummit.com, donde encontrarán muchas más selecciones para todas las temporadas.

Salud!


By Iván Ruiz, Certified Master Sommelier
CEO / ALVARO ALTAMIRANO
Publisher and Translation Director / CESAR FLOREZ
Executive Managing Director / MIREYA POSADA

VÍDEO
Wine List of Summit
LATINO SHOW MAGAZINE




No comments:

Post a Comment

LET US HEAR YOUR OPINION